“Yeni bir şey öğrenmek amacıyla eskiye tekrar bakmak.” Thich Nhat Hanh / Yaşam Şimdiki Andadır
Kendimi tanımlamak, tam olmamakla beraber bir elli yıl hesabı: Neler oldu, neler olmadı, ben ne oldum, neler olmadım, binlerce içsel hesaplaşma, birçok güzel doğum günü kutlaması, arkadaşlarım, çocuklarım, ablam, annem ve babam, kuzenler… Büyüyen ailemle doğum günümü kutladım.
Anuśaya’nın anlamı da doğum günlerine çok uygun, hele ki bunlar 10’arlık seneleri kapsıyorsa. Wiki.yoga’da anuśaya; zihinsel etki, pişmanlık, gerçekleştirilememiş hareketler olarak çevrilmiş.
Geçmişte gerçekleştiremediklerimizi, gelecekte çözümlemek için ileri bir tarihe atmak ya da onların gelecekte çözümlendiğini hayal ederek yaşamaktır bizi aslında andan uzaklaştıran, bilincimizde birçok yüzey oluşturan bir yapı.
Ne olduğumuzu veya ne olmak istediğimizi bilmek yerine, her şey
olduğumuzu kabul ederek, yapbozun parçalarını tamamlamak zor gelir. Kendimi tanımlarken, iyi, manipülatif olma eğilimleri olan, bazen yalan söylemesini bilen gibi sıfatların sonunda, bütün yazdıklarımı silip tekrar başlıyorum kendimle ilgili yaklaşımlarıma, oluşumlarıma.
Oysa hangisini yapmadığımı, yapmak istemediğimi, kullanmayı öğrenmek istediğimi, istemediğimi bir dökebilsem kâğıda… O zaman umut, ümit, arzu gibi nedenlerle daha sonra daha çok acıyla yüzleşmeye zorlayacak anlar yerine, şimdinin içinde hem geleceğimi, hem geçmişimi, hem acılarımı hem sevinçlerimi inşa etme yeteneğine sahip olabilirim.
“Uzak geleceği planlamayı bilmeyen insanı, yakın gelecek tedirgin eder!” Konfiçyus
Gelecek de, geçmiş de hep anda yaptıklarımızdan mevcut olan kesitlerdir, onun için hem geleceği hazırlamak hem de geçmişi dönüştürebilmek için şu anda attığımız adımlara, koyduğumuz etiketlere dikkat ederek, sınırlar yerine sınırsızlığımızı keşfederek, kendi sınırlarımızı sabırla aşabilmeyi öğrenmektir.
Her günün yeniden kendimizi keşfetmek olduğu bilinci ile hem kendimize hem de karşımızdakine dikkatimizi vermek dileğiyle…
Namaste.