Nöroplastisite, beynin yaşam deneyimlerine cevaben yapı ve işlevinde değişime gitme yeteneği olarak tanımlanıyor. Beynin bu fonksiyonu beden için de geçerli. Beyinde değişimler olurken bedenimiz de aynı şekilde değişime ve dönüşüme uygun hale geliyor.
Beyindeki ve bedensel değişimler başta kolaylıkla meydana geliyor (3 ay kadar bir süre). Beyindeki değişimi ve dönüşümü sürdürebilmek için uygulamayı en az 400 kez aynı şekilde yapmak gerekirken, bedensel değişim için bir hareketi ya da işi 3.000 kez tekrar etmek gerekiyor.
Yıllardır aldığım terapilerde neden bir yerlerde takılıp kaldığımı, bazı davranışlarımı nasıl daha çabuk değiştirebildiğimi, ancak bazılarının kolaylıkla değişmediğini şimdilerde anlıyorum. Yogayı bir yaşam sanatı olarak hayatıma uygulamaya çalışsam da, toplumun dayattıklarına ne kadar kolay uyumlanabildiğimi şimdilerde fark ediyorum.
Bir ara terapistim bana her günümü, oturup yazmamı söylemişti. Bayağı zorlu bir çalışmaydı. Sabahtan akşama kadar neler yaptığımı, nelere ne kadar zaman ayırdığıma bakarak ve olanları anlayarak yazmak. Şimdilerde sanat terapisi derslerinde her hafta yaptıklarımızı yazıyoruz. Bunların bana neler kattığını, her çizim yapışımda ya da her boyama sırasında içimde neler olduğunu yazmak, neleri içselleştirdiğimi fark etmemi sağlıyor.
Yoga hareketleri ile çalışırken bedenimin aslında benimle konuşup neleri nasıl yaptığımı gösterdiğini anladıkça yaptığım pratik de kendi içinde başkalaşıyor. Hareketi tam bedenime uygun yaptığıma kanaat getirdiğimde bedenim değişime uğramaya başladığı için hareketi yeniden daha da derinleştirmek gerektiğini fark ediyorum.
“Sanatımın bütün soruların cevabını vereceğini söyleyemem, sadece bana en doğru soruları sormaya devam edeceğini umuyorum.” diyor ressam Grace Hartigan.
Kendi hayatımızın içinde kendimizi sıkışmış hissettiğimizde hayatın bize ne dediğine bakmak, bedenimizin buna nasıl bir cevap verdiğini görebilmek, kolay olmasa da değişime adım atmamıza yardım eder.
Bir deneyin, her gün neler yaptığınızı kağıda dökmeyi. Bakın bakalım bu anlatıklarınız size iyi geliyor mu? Hangisini tutmak istersiniz, hangisini değiştirmek… Yol uzun olsa da, yaş alsak da bilim bunun her yaşta mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
Namaste!