Visayavati-Va-Pravrttih-Utpanna-Manasah-Sthiti-Nibandhani- 1.35 Patanjali’s Sutra
Visyati olarak adlandırılan algılama deneyimi sayesinde zihin dinginliğe ulaşır.
Yazar, gazeteci ve editör Brenda Ueland’ın dediği gibi “Zamanın başlangıcından beri yaratılan varlıkların hiçbirine benzemediğiniz için emsalsizsiniz.” Bu yüzden de bu dünyada ne olduğumuzu öğrenmeye gelmiş dedektifleriz her birimiz belki de. Çocukluğumuzda aslında içsel olarak bunu bilsek de, sonrasında unutulan geliş amacımızı ya da emsalsizliğimizi aramaya başlıyoruz, 20’li yaşlarımızdan itibaren. Bu emsalsizliği ararken yavaş yavaş deneyimler geçirmeye, hayatı annemizin ve babamızın görüş açısının dışından algılamaya, daha fazla itiraz eder olmaya başlıyoruz. İtirazlarımız, dış etkenler ve yapılması gerekenler, yaş aldıkça aklımızı yavaş yavaş daha fazla bölünmelere ve uçlara götürürken, ortalarda bir yeri ve kendimizi bulma savaşımız bizi bedenimizin ve aklımızın içinde yorgunluğa ve dağılmışlığa doğru götürüyor. Ve gerçekleri görme yetimizi kaybediyoruz.
Gerçekler sandığımız doğduğumuz evin kuralları, gerçekler sandığımız toplumun yaşam şekli, gerçekler sandığımız gitmemiz gereken belirli bir yol. Aklımızı bunlara verdikçe, merakımız, dedektifliğimiz ve emsalsizliğimiz bulutların arasına sıkışmış ve üzerimize yağmayı bekleyen küçük bir su birikintisi olarak arada kalıyor ve buharlaşıp yok oluyor.
Bunu yazınca sanki bütün dikkati kendimize verelim, başka bir şeyle ilgilenmeyelim gibi bir sanıya kapılsam da, bu dünyaya verebileceklerimizi ve emsalsiz olanın ortaya çıkışını unutmadan yaşamayı öğrenmekten bahsediyor aslında bu sutra.
Patanjali, düşünce ve duyguların iç içe geçtiği zamanlarda bize aklımızı, ruhumuzu ve bedenimizi emsalsizliğimize bağlılık ve saygı içinde nasıl hareket ettireceğimizi ve bu üçlüyü ahenk içinde geliş veya çıkış noktamıza nasıl getirebileceğimizi anlatıyor.
Ta çocukluğunuza bir dönün ve hangi oyunları çok sevdiğinizi hatırlayın. Hangisi sizi en etkileyen filmdi gençlik yıllarınızda, hangi müzik aletini çalmayı istediğinizi hatırlayın. Sonra da kendinize, “Kendime zaman ayırsam neleri hayatıma tekrar alırdım” sorusunu bir sorun.
Namaste!