Bizler olaylara, olayın kendi karmaşası içinde değil de her zaman olanın kendi üstümüzde yarattığı etki ile bakarız. Oysaki esneklik, olaya kendi bütünlüğü ve karmaşıklığı içinde yani özün farkındalığıyla bakmayı gerektirir.
― Şimdi değil anne!
― Peki ne zaman?
― Anne görmüyor musun çalışıyorum…
Köpeği aldım ve evden çıktım. Sokakta yürürken neye sinirlendiğimi, neden sinirlendiğimi arıyordum. Birden fark ettim ki ben de Mara da, yemeği internet üzerinden ısmarlamayı bilmiyoruz ve bu yüzden Rico’yu beklemek zorundayız.
― Ya anne demek istediğimi…
― Dur oğlum sen bağışla, zaten sinirim kendi acizliğimeydi, süpersin bence, o anda yapamayacağını söyleyip olana konsantre olmayı seçtiğin için!
― Yani hayır dedim diye kızmadın mı?
― Hayır, ben kendimle barışamadım, o yüzden kızgındım.
― Zaten benim işim de bitti, şimdi ne yemek istediğini söyle ısmarlayayım.
Yogada ilk olarak fiziksel bedenle esneriz. Rahatlarız esnerken, gerginlikleri, kasılmaları, güç kullanmayı, bir konuda ısrarcılığı bırakırız. Asanalarla beraberlik içinde, gerginliklerimiz fiziksel ve zihinsel alanda kendi hissettirir, her nefes ile milim milim rahatlamaya, rahatladıkça asana içinde ilerlemeye başlarız. Bedenin bir bölgesindeki esnekliği bulabilmek için bazen aylar, bazen yıllar ve bazen de bir an gerekir. Hatta bir gün esnekken, diğer gün aynı asanayı hiçbir şekilde yapamaz hale gelebiliriz. Aynı hayattaki gibi, bazen ilişkilerimizde, zorlandığımız, kızdığımız, öfkelendiğimiz ve bazen de öz farkındalık (bu terim Mehmet Zararsızoğlu’na ait) ile kendimizi rahatlattığımız anlardan bir tanesidir yoga.
Bedendeki rahatlıkla, zihinsel alandaki rahatlamanın yolunu açarız. Yoga aynı bir deney laboratuvarı gibidir, kendi üstümüzde yaptığımız deneylerin sonucunda esnek, yaratıcı, cesaretli, sakin, güzel, narin, nazik ve daha ne olmak istersek olabiliriz. 1998 yılından beri bilim insanlarının deneylerinin sonucunda, insanın en ileri yaşlarda bile, sinir ağlarının bağlantıları sayesinde, değişken yapıyı sürdürebildiği ortaya çıkmıştır.
Sadece bakış açımızı yönlendirmenin değişimin ve dönüşümün özünü oluşturduğunu bilmek, kendimizi fark etmeye ve dışarı ile rekabet yerine kendi bedenimizde olanı hissetmeye yönlendirir.
İçsel zenginliğimizin hazinelerini fark etme yolunda bir adım atmak dileğiyle…