“Her insan birden fazla bilinçdışı mitos’un içinde yaşar. Mitos eski Yunancada öykü anlamındadır, kaos’un karşıtı, kozmosun karşılığıdır. Bazı deneyimler kronolojik olarak geçmişte kalsa da öyküsel anlamda kendini tekrar etmeye devam ederler. Bilinçdışında olan ve kişinin o öykünün kahramanı ile kendisini özdeşleştirmesi sonucunda bilmeden devam ettirdiği bir kader vardır. Bu durumda değişim ancak söz konusu öyküden bilinçle sıyrılmak yolu ile mümkündür.” Mehmet Zararsızoğlu
Mehmet Bey bize yaz dönemi ödevimizi gönderirken yazdığı kısa girizgahta yazmış bunları. Bizler, yaşam içinde özgür, sorumluluk sahibi, dayanışma içinde bir hayatı sürdürebilmek için belli yaşam evrelerinden geçmek zorundayız. Yaşam evrelerinin içinde sıkıştığımızda kendi kaderimizi sıkıca örer ve içinden çıkılmaz bir hale getiririz. Oysaki bedenimizi tanıdıkça yaşamın bir dayanışma olduğunu anlayabiliriz, aynı bizi dik tutan ayaklarımızın yaptığı gibi.
Ayak parmaklarını kaldırdığımızda bizler ayaklarımızın iç kısmında olan kemerin harekete geçmesini sağlar ve o kemeri tekrar oluştururuz. Kaslar, ayakları ve bilekleri hareket ettirir, onları sağlamlaştırır ve kemerlerin oldukları durumda kalmasını sağlar. Miyofasyal doku, rahatlamalarını ve kasılmalarını sağlar, kaslar aracılığıyla. Çünkü kaslar belirli bir gerilmeyi karşılayabilirler. Sadece bir bölümdeki gerginlik tutulmaz, bedenin tümünde sağlamlık ve istikrar sağlanır.
Bedenin içi gibi biz de yaşamımızda kendi aramızda, kendi içimizde bu istikrarı sağlamak için evrelerimizi tamamlayıp, o evrelerden geçip, kendi içimizde her gün yeniden bir istikrarı sağlamak için çalışırız.
Bu insan olarak ne tek başımıza, ne dağa çıkarak, ne de yalnız kalarak yapabileceğimiz bir şeydir. Çevremize bakmayı, karşılaştırma yerine güvenmeyi, sağlamlaştırmayı, sağlamlaştırırken, ısrar etmeden, zorlamadan, nezaketle hem kendimizi hem de karşıyı rahatlatarak, bilincimizi geliştirmeyi gerektirir.
İçinde yaşadığımız bedenle bir olmayı, onunla aynı şekilde davranmayı öğrenmek, bizim insan olmayı öğrenme sürecimizden başkası değildir.
Namaste…