“Eskiyi bırakmak ile yeniyi başlatmak arasında bir karmaşa ve boşluk dönemi yaşanır.
İnsanlar genelde bu dönemde kendilerini kaybolmuş hisseder.
O kaybolmuşluğu bir şeyin yanlış olduğunu gösteren başka bir işaret olarak yorumlar.
Oysa bu sadece, tarafsız bölgenin verimli kaosuna girmiş olduklarını gösteren bir işarettir.”
William Bridges
İşte böyle bir kargaşanın orta döneminde, ara sıra yoga yapan, biraz huzurda olmaya çabalayan ve yavaşlamayı isteyen ben, kitaplarından tanıdığım Thich Nhat Hanh’ın köyüne, yani
Plum Village’a gitmeye karar verdim. Tam 15 gün boyunca
yeme sanatı ve mindfulness training yani özen gösterme eğitimine katıldım. O dönemde yoganın bence konuyla pek de ilgisi yoktu, konsantrasyonumu sağlamak ve nefes almamı düzenlemek haricinde.
İlk deneyim, çok güzeldi ve tam bir sadelik içinde geri döndüm, rengim çamaşır suyu ile yıkanmış gibi beyazlamıştı. Ayrıca Hinduizm, Budizm gibi öğretilerin önerdiği vejetaryenlik dönemim de başlamıştı. Hafiflemenin diğer bir adı da vejetaryenlik olsa gerek.
Her bir adımımızın düşünülerek palnlandığı bir dünyada yaşıyoruz aslında. Sadece henüz bizim idrakimizin veya görümüzün bunu algılamadığını düşünüyorum. İstesem de istemesem de değişimler benim hayatımda kendi yollarını açtı. 2012 Nisan ayında Thich Nhat Hanh’ı, bu sefer Notthingham Üniversitesi’nde birkaç günlük bir Buda doktrini öğretisi sırasında görme fırsatı buldum. Notthingham’i hiç görmediğim için şehre seminerden bir iki gün önce gittim.
Hava soğuk ama güneşli idi, sokaklarda gezerken bir hindu keşiş yanıma yaklaştı.
− Bu kitabı alır mısınız?
− Yok, pek de alakalı değilim.
− Bari yardım için alın.
Anlımda yazdığını düşünüyorum, yardımın her şekline varım, diye. Neyse akan sular durdu ve ben kitabı aldım. Kitap bu sene Hinduizm ve yoga konusunda tezimi hazırlamam için gerekli olan yayınların en önemlilerinden biri olan Hinduizmin kutsal kitabı Bhagavad Gita idi.
Hayat bizi bir şekilde her daim “o” yola sokuyor. Özen, farkındalık, anlayış, dikkat, olayları etiketlemeden sadece gözlemlemek… Bütün bu fiillerin bir araya toplanmasını sağladığımızda, gitmemiz gereken yönü kolayca görebiliyoruz, bazen de koskoca yazılarla ve ışıklarla belirtilen yönü bir türlü bulamıyoruz.
Türkiye’de olup olmadığını bilmiyorum, ancak Thich Nhat Hanh’ın yazdığı
Planting Seeds: Practising Mindfulness with Children kitabı, hem büyükler hem de çocuklar için. Önem vermeyi, önemsenmeyi ve bildiklerimizi unutup yeniden dünyayı tanıyıp öğrenmenin önemini hatırlatan bir kitap.
Thich Nhat Hanh, yoga, tchi kong ve tai chi yapan, mindfulness training’i mutlulukla ve çocukça
uygulayıp öğreten zarif bir ruh.