Babam hep “Herkes kapısının önünü temiz tutsa, o zaman her sokak temiz olurdu.” der. Kapının önü bedenimiz, içi de evimiz.
Shaucha; temizlik, berraklık, duruluk, ismet, paklık, tamlık. Yogada uyulması gereken 5 kuraldan ilki. Bütün bu nitelikler bedenimiz kadar ruhumuzu da etkilemektedir. Beden için sağlığın en önemli şartları olduğu gibi, ruhun da sağlığını korumasını sağlarlar.
Biz bedenimizde kiracıyız, ta ki evden çıkma vakti gelene kadar… Onu zinde tutmaya, temizlemeye ve bakmaya söz verdik. Onu sağlıklı ve zinde tutmak demek, içini de sağlıklı ve temiz tutmaktır. İçinde taşıdığımızın büyüklüğünü, güzelliğini, tarif edilmezliğini kelimelere dökmek imkânsız, ancak ona baktıkça evin içindeki güzellikleri keşfedebilir, odalarındaki hazineleri bulabilir ve onların keyfini çıkartabiliriz.
Yoga öncelikle bizim bedenimizi hissetmemizi, bedenimizin nelere kadir olduğunu anlamamızı ve bu farkındalık sayesinde, meditasyonla evimizdeki odaların kapılarını başka bir gözle açmamızı sağlar.
Asanalarla, sadece bedenimizi nasıl kullanacağımızı değil, enerjilerimizin üzerimizdeki etkisini de hissederiz. Her bir organımızın algısını geliştirirken, dışarıdan aldıklarımızı dikkatle seçeriz, yediklerimizle temizleniriz.
Bedenimizde, organlarımızda, duyularımızdaki yoğunluğu, enerjileri hissettikçe, içimizdeki dünyayı, hazineleri de meditasyonla hisseder ve elle tutulur halde görmeyi öğreniriz. Hissettikçe, her hücrenin canlandığını, canlanan bu hücrelerin ışıkla yıkandığını ve ışık saçtığını gözle görebiliriz.
Sabahleyin dokunan suyla başlayıp akşam yatana kadar bedenimizin dış kabuğuna ve içine girenleri farkındalıkla gözlemledikçe, daha derinlere inmeye başlar ve özümüzde olan özgürlüğümüze ulaşırız.
Özgürleşmenin hafifliğini yaşayabilmek için, yediğimize içtiğimize, yaptığımıza, söylediğimize ve düşündüğümüze dikkat etme disiplini ile güne başlayalım.