“Biz insanlar hep yeni keşfedilecek topraklar arayan, yeni savaşlarla mutlu olan, beden ölümüne kadar arayış içinde durmayan yaratıklarız.” Iyengar
Tapasın esas anlamı yakmak, ateş olsa da, üçüncü niyama olan tapas disiplin olarak ele alınır.
Disiplin bir rutin değildir, disiplin kalbin atışıdır, disiplin bizim kendimiz olma arayışımız ve özümüzdür. Yontulmadan sorgulamak ve her sabah uyandığımızda kalbimizin yeniden çarpmasına neden olan isteğimizdir.
Tapas aslında görünmez hediyelerin içinde olduğu bir hazine kutusudur.
− Sanki gene aynı sahneymiş gibi geliyor.
− Hayır Aslı Hanım çok yol kat ettiniz.
− Ben ilk geldiğimde de bu sorular ve bu tür resimleri gördüğüm bir meditasyonu anlatmamış mıydım?
− Hayır arayıştaki nitelikler değişti, arayışın ihtiyaçları başkalaştı, sadece bildiğiniz yöntemi bu konularda da yeniden gözden geçirmek lazım, sanki “ya hep ya hiç” düşüncesinden, “ya hemen ya şimdi” ya da “aman kahretsin başka şeylere bakalım” uygulamasından başka yollar bulmayı deneyimleyeceğiz gene.
Tapas, bir düşünce mekanizması aslında, düşünce mekanizmamızı değiştirdikçe, bizi temizleyen, bizim hoşnut olmamızı sağlayan, bizi dönüştüren, özümüzü ve bu hayatta neden var olduğumuzu anlamamızı sağlayan beş yoldan üçüncüsü.
Yoga sayesinde yeni bir sonsuzluğun kapısını aralayabiliriz, aynen “The Truman Show” filmindeki gibi, kulübenin kapısını aralayıp yavaş yavaş o kapıdan sonsuzluk denizine yelken açabiliriz.
Namaste.