Shauca, Sanskritçede temizlik demek, ancak buradaki temizlik sadece beden temizliği değil, aynı zamanda ruhumuzun ve zihnimizin de duruluğudur.
Yoganın gereklerini uygulayarak bütün bedenimizi temizleme imkânına sahibiz. Hatta bu, günümüzde daha da kolay hale geldi. Detoks, spa, lavman, kese, güzellik salonları var, ama ruhumuz ve zihnimizi temizlemek o kadar kolay mı?
İşte her gün çaba ve farkındalık gerektiren bu işin içine bir de dış enerjiler girdi mi işler daha da zor bir hal alıyor.
Aslında ruhumuz, pürüzsüz bir kristal kadar berrak, düz, sade ve basit. Kristalin özelliği, yakınında bulunan herhangi bir şeyin rengini almak, üstüne almak, taşımak, iyi, kötü, çirkin, güzel ayrımı yapmadan.
Televizyonda bir dizi seyrettiğimizde, hayıflanan insanların yanında oturduğumuzda, öfkeli bir toplumun içinde yaşadığımızda, mali sıkıntıların gündeme geldiği bir ortamda bulunduğumuzda ve daha sayamayacağım bin türlü zorluk içinde ve günlük hayatın gereklerini yerine getirirken, ruhumuzu da kirli, yorgun, puslu, anlaşılamayan bir hale getiriyoruz.
Bu hayatın içinde yaşamayı öğrenmek yerine bir tapınağın huzurlu ortamını tercih edebilir, meditasyonda kalıp yeni bir dünya hayal edebilir ya da beki Erikli’nin melek kartlarından birinde olduğu gibi “Aynaya baktığında karanlık tarafını da gör, onunla selamlaş ama yola çıkarken onu yanına alma” düşüncesini her gün farkındalık içinde Kriya Yoga uygulayarak gerçekleştirme olanağına sahip olabiliriz.
Kriya Yoga, bizi mutlak sevgiye ulaştırır. Kriya Yoga, “Bir Yoginin Günlüğü” kitabının yazarı Paramahansa Yogananda tarafından 1920’li yıllarda Batıya getirilmiştir. Ancak Patanjali, yoga sutraların ikinci kitabında biraz daha değişik bir şekilde anlatılmıştır. Kriya Yogayı haftaya ayrıntılı yazacağım.
Yolu hepimiz kendimizce bulacağız, karanlık yüzlerimizle yüzleşerek ve onları tanıyarak kendimizi yeniden yapılandırma gücü bize verilmiş. Onları “affetmek” yerine onlarla “yüzleşmeye” razı olduğumuzda ve onları “yermediğimizde” yolumuz bir kristal kadar berraklaşacaktır.
Türkçeye henüz çevirlmemiş olan “Chögyam Trungpa”nın kitabı “Work, Sex, Money – Real Life on the Path of Mindfulness” konuyu daha dünyalı dilinde anlatmış. Felsefi konuların hafiflikle işlendiği bu kitabı yolunuzda okumanız dileğiyle…