Patanjali Yoga Sutralarının ilk ayeti 1.2:
“Yoga Citta Vritti Nirodhah.”: “Yoga, zihin hareketlerinin ötesine geçmektir.”
Yoga kesinlikle homojen bir bütün değildir. Yoga, birçok şekli ve türü olan, ama sonunda aynı amacı güden bir yoldur.
- · Râja-Yoga: Kendi yüksek benliğini, soyut benlik (purusha) içinde aramayı amaçlar.
- · Hatha-Yoga: Ölümsüzlük içinde doğanın mükemmeliğine ulaşmayı amaçlar.
- · Jnâna Yoga: Önsezi ve bilginin harmanlanması ile gelen farkındalığı amaçlar.
- · Bhakti-Yoga: Duyguların saflaşması aracılığıyla kendini sevgiye adamayı amaçlar.
- · Karma-Yoga: Hareketlerin en yüce varlıktan geldiğinin farkındalığına ulaşmayı amaçlar.
- · Mantra-Yoga: Ses aracılığıyla ruhani farkındalığı amaçlar.
- · Laya-Yoga: Meditasyon yolu ile evrenle bütünleşmeyi amaçlar.
- · İntegral Yoga veya Pûrna-Yoga: Karma, Jnâna ve Bakhti yoganın birlikteliğini amaçlar. Her üç öğenin bu dünyada birleşmesi ile cehaleti yok ederek Tanrı’ya ulaşmak amacına sahiptir.
Bütün bu yoga çeşitleri, yoga felsefi ekolünün kendi içinde, değişik şekilde aydınlanma arayışını sürdüren ekollerdir. Bu ekollerin yanı sıra bir de günümüzde yoga stüdyolarında yapılmayı bekleyen birçok yoga çeşidi bulunmaktadır. Yoga stüdyolarında verilen yoga çeşitlerinin her biri de aydınlanmaya götürecek yolun değişik temsilcileridir.
Bütün bu türlerin toplamına Sanskritçede “yoga”, yani “birlik”, “gönülden bağlılık”, “ittifak”, “kavuşmak” denir. Filozof Patanjali, yoga kelimesini hem isim hem de fiil olarak algılamıştır. İsim olarak bir durumu belirtirken, bu duruma erişebilmeyi sağlayanın ise fiil hali olduğunu açıklamıştır. Yoga yapan kişi sonsuz bir düşünceler zinciri olan ego veya zihinden çok, daha büyük bir bütünün içinde olduğunun farkında olandır. Bu farkındalığa da “aydınlanma” hali denmektedir. İşte yoga çalışmaları ile biz de bu hali gerçekleştirmek için daha gerçekçi ve pratik teknikler üstüne odaklanıp önce farkındalık sağlamaya sonra da ara sıra, kısa süreli de olsa “aydınlanmaya” çaba gösteriyoruz.