Kendimce tanımladığım “Yoga” kelimesinin anlamını anlatmak isterim. Yoga kelime anlamı ile bütünlük demek. İnsanın kendi içinde ve bedeninde bulundurduğu niteliklerin tümünü ortaya koyabilmesine, iyisi ve kötüsü ile onları benimseyebilip kullanabileceği araçlar haline getirmesine yardım eden açıklayıcı bir yol rehberi. Bedeni nasıl kullanacağımızı, bedenle nasıl ilgileneceğimizi, nefesi nasıl kullanabileceğimizi, düşüncelerimiz ve duygularımızı nasıl dengeli hale getireceğimizi, nasıl konsantre olacağımızı ve bunların sonunda dışarıdan gelen etkilere rağmen kendi içimizdeki mücadeleden özgür ve özgün olarak nasıl yaşayabileceğimizi anlatır.
Bu yüzden yoga yapmak terimi yerine belki de sağlıklı olmak için yoganın ortaya koyduğu hareketleri yapmaktan bahsedebiliriz. Meditasyon ile düşünceleri ve duygularımızı dengelemeyi öğrenebiliriz. Odaklanmak ve ayrıca kendimizi derinden tanımak için yogayı yardımcı bir bilgi ve araç olarak kullanabiliriz.
Herkes yoga yapmalı mı? Herkes bedenini çalıştırmayı ve bedene iyi davranmayı öğrenmeli, hastalıkta ve sağlıkta bedenine ve ruhuna iyi gelebilecek olan hareketleri yapmalı.
Peki, herkes yoga hocası olmalı mı? Yoga hareketlerinin her birini en mükemmel şekilde yapabilmek, beni yoga hocası yapmıyor. Hoca olabilmek, öğrencinin 5 duyusunun kapılarını açabilmesine yardımcı olmayı ve onları nasıl kullanabileceği konusunda eşlik edebilmeyi gerektirir. Öncelikle kendi 5 duyumu kullanabilmeyi öğrenmem ve sonrasında bu beş duyunun bana anlatıklarını anlayıp kendime tercüme edebilme yeteneğimi geliştirmeyi bilmem lazım yoga hocası olabilmek için. Hızlı para kazanabilme isteği ile yapabildiklerimi zorla öğrencilerime dayatmak yerine, kendi bütünlüğümü anlamaya çalışarak, öğrencilerimin bedenlerini inceleyerek, onların ihtiyaçlarını beraberce belirleyerek ders verebilmek beni yoga hocası yapar. Lütfen herkes yoga hocalığı yapmasın.
Namaste…