Hinduizmde anlatılan hikâyeye göre, Lord Brahman’ın oğlu Daksha, kızına Lord Shiva ile evlenmesini yasaklamıştır. Ancak kızı onun bu isteğine karşı çıkmış ve Lord Shiva ile evlenmiştir. Daksha, Lord Shiva’yı, çilekâr rolü yapan, cinlerin ve gulyabanilerin dostu olarak nitelendirmiştir.
Bir gün Tanrı’ya büyük bir kurban sunmaya karar verir ve bu törene, en küçük kızı Sati ve damadı Shiva hariç herkesi davet eder. Sati gene de Daksha’nın kızı sıfatıyla törene gider. Orada babasının, eşi ile eğlenişini izler ve kötü muamelesine maruz kalır. Babasının tutumundan dolayı korkunç öfkelenen Sati, kurban töreni için yakılmış ateşe koşar ve içine atlar.
Eşinin ölümünü duyan Shiva, öfke içinde çok kabarık, çalı gibi saçlarından birkaç tutamı yere atar. Düşen üç parçadan, bin kafalı, bin ayaklı, bin gözlü ve kesici köpek dişlerine sahip üç yaratık meydana gelir. Bunlara Virabhadra adı verilir. Virabhadra’nın tam tercümesi “kutsanmış yiğit” olmasına rağmen, bu harekete “savaşçı” adı verilmiştir.
Shiva karısına tekrar hayat verdikten sonra, Daksha’nın boynunu koparmış ve onun yerine keçi kafası oturmuştur. Daksha, hayatının sonuna kadar Shiva’nın en sadık hizmetçisi olur.
Arka arkaya Virabdhasana II, I ve son olarak da III uygulanır. Ancak bu uygulamanın illa da bu sırayla ve bu şekilde yapılması gerekli değildir. Her hoca, her yoga çeşidi, her ders ayrı bir biçimde ve o günün düzeni ve gerekliliği içinde hareketleri bir sıralamaya koyar. Yoga güne, öğrenciye ve hocanın bütününe göre şekillenir.
Bu hareket dengemizi sağlamlaştırırken aynı zamanda kolların gerilmesini, göğüs kafesinin açılmasını sağlar. Savaşçı II pozunda ise karın kaslarının düzgünce oluştuğunu belirtmiştir Iyengar. Bunun dışında hem dizler hem de bacaklar bu hareket içinde güçlenir.
Büyük bir konsantrasyon, farkındalık gerektirir. Ekagrata, yani duygular ve duyuların tamamen bertaraf edilmesi ile uygulanan bir odaklanma, bu konumda uygulanabilir. Böylelikle mekândaki her şeyin farkında ve olabilecek bütün olaylara karşı hazırlıklı olma hali, yani anda olma hali tam anlamıyla gerçekleşir.
Savaşçılar ayrıca bedendeki 3 unsuru dengede tutar. Gaz, safra ve balgam. Dengenin bozulması halinde hastalık başlar.
Yüksek tansiyon ve kalp problemleri olan kişilerde kesinlikle yaptırılmamalıdır.
Duygu, düşünce ve zihin arasında denge oluşur. Öfke, kıskançlık ve eleştirme dürtüsü, korku ve endişelerin azalması ile önemini kaybeder.
Anda kalmamızı sağlayan “ucajji nefesi” ile uygulanmasında yarar vardır.
İşte yoga pozlarından bir tanesi… Bir poz içinde hastalıklarımıza karşı bağışıklık kazanırken, kendi içimizde de bir sürü değişikliğe yol açıyoruz.
Bilinçsizce bu hareketi sürekli bir şekilde uygulamaya koydum ve kendime eğitmenlik sınavı için bu asanayı uygun buldum. Vücudumuz bilinçli veya bilinçsizce bizi belli hareketlere kendiliğinden yönlendiriyor. Yaşam içinde de yoga ile şekilleniyoruz.